torsdag 19 april 2012

Tårtan



Den här performancekonsten väcker visst för tillfället en enorm debatt. Av olika anledningar. Men tydligen inte för det Makode Linde så mitt i prick sätter fingret på. Anses grotesk etc. Personligen anser jag den vara genial. Just GENIAL! Lysande! Så himla mitt i prick och briljant.

För är det inte just det här vi gör i västvärlden, och så har gjort ett par århundranden, profiterat på övriga delar av världen. Kolonier, affärer, import och export, sopdumpning.. Listan kan göras lång. Har vi inte länge bokstavligt talat gjort just det här - roffat åt oss en bit av kakan, av den svarta kvinnan, av Moder Jord? Könsstympat henne.Att Linde iscensätter det på det här sättet, i det här sammanhanget är klockrent.

Och borde verkligen lyfta problematiken till en annan nivå. För helt ärligt, hur gott kan den här tårtbiten egentligen smaka? Borde den  inte ge en fadd och besk eftersmak? Som dröjer sig kvar längre än tänkt med en tårtbit. Eller är det snarare vad jag hoppas på att den ska göra? För en neger att visa upp i festliga sammanhang har vi väl ändå kommit förbi i dagens samhälles utveckling. Eller?

Briljanta Lisa Magnusson bloggar lika skarpt som vanligt. Läs hennes inlägg om tårtan här.

Inga kommentarer: