onsdag 10 februari 2010

Bananbröd

Två kråkor sitter i solljuset på en björkgren här utanför. Det är mycket Kråka i mitt liv just nu. Kråka och Björn.

Igår var vi en heldag till Torsby. Denna jättestora kommun med sitt lilla centrum, som en sista utpost innan skogen tar över helt - tills man kommer till Västerdalarna. Det är häromkring tiomilaskogen är belägen, den som Selma Lagerlöf skriver om i bland annat En herrgårdssägen. Jag gillar Torsby, det har sin charm. Husen i centrum är en blandning av mycket pastellfärgad trä och betong i 60-tal. Retrokänslan är påtaglig. Man skulle kunna säga att raggarna och rockabillyn är signifikant med Torsby men även sportandet. Skidtunneln har gjort sitt för den saken, helt klart. Vi var till badhuset på eftermiddagen och det märks hur stolta de är över sitt fina badhus, och att det är en mötespunkt. Vi hade med vår egen fika. Ett underbart gott bananbröd jag har för vana att göra när vi har ett par bananer över:

2 ägg
1 dl farinsocker
½ dl honung
3 mosade bananer
2 ½ dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel eller vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 dl valnötter (funkar utmärkt utan)

Värm ugnen till 180 grader.
Smörj och bröa en avlång kakform, 1,5 liter.
Vispa ägg och farinsocker tills det är ljust och pösigt. Tillsätt honungen och de mosade bananerna.
Blanda mjölsorterna, kanel eller vaniljsocker och bikarbonat och rör ner det i ägg-banansmeten. Tillsätt nötterna.
Häll smeten i den smorda formen och grädda i 40-50 minuter. Brödet är färdigt då det börjar spricka i mitten. Grädda inte för länge, då blir brödet torrt.
Perfekt som mellanmål, gärna med te eller mjölk...

1 kommentar:

Anne Solveig sa...

Tack för receptet på bananbrödet, det låter mycket gott... det får vi prova här i Mundekulla .. kram Anne