onsdag 5 oktober 2011

Borsjtj

Jag är ett stort fan av soppor året om, inklusive om sommaren. Det finns inget som passar bättre en varm sommardag än en sval advokadosoppa. Fast kanske är det ändå hösten man främst tänker på i samband med soppor. Kombitionerna är näst intill oändliga med tanke på allt som går att skörda, örter, svampar, rotfrukter...

Rysk rödbetssoppa, Borsjtj, är nog bland det godaste jag vet. Den passar bra till vardag serverad med en klick creme freshe/gräddfil och ett gott bröd. Med vin och färskost blir den lite festligare och gör sig utmärkt till helgen. Jag gissar att det finns alla tänkbara sätt att tillaga den på. Här är min favorit:

ca 1 kg färska rödbetor
2 morötter
150 g rotselleri (stjälkselleri funkar utmärkt)
2 potatisar (kan uteslutas)
1 stor gul lök
ca 500 g vitkål
ev. 1-2 vitlöksklyftor
3 tärningar grönsaksbuljong
1 paket passerade/krosade tomater
1 tub tomatpuré
4-5 lagerblad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja till stekning
salt, peppar

1. Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken, grovt i matberedare eller för hand. Även vitkålen.

2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat.

3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt passerade tomater, tomatpuré, lagerblad, 1 tsk salt och 1 krm peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 min.

4. Späd ev. med mer vatten (totalt i soppan ca 1½-2 l), rör om med jämna mellanrum så att grönsakerna inte bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med gräddfil och bröd, ev. lite kryddgrönt. Ca 6 personer.

Inga kommentarer: