tisdag 21 april 2009

Lavendelglass


Satt och bläddrade i en kokbok jag sällan öppnar och fann det här receptet på lavendelglass. Jag är passionerat förälskad i lavendel och kunde inte låta bli att lägga in det här.


3 dl mjölk

2 kvistar lavendel med blomställningar

4 äggulor

25 g strösocker

4 msk honung

3 dl lätt vispad grädde


1. Häll mjölken i en kastrull med lavendeln. Koka upp långsamt, lägg lock på kastrullen och lyft den av värmen. Låt mjölken stå och ta smak i 20-30 min, sila bort lavendeln och kasta den.


2. Lägg äggulorna i en porslins- eller glasskål och vispa dem med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt vispa i 2-3 min och värm sedan lavendelmjölken på nytt. Fyll under tiden en kastrull, stor nog att ställa skålen över, till en tredjedel med vatten. Se till att skålens botten inte når ned till vattnet. Ta bort skålen och hetta upp vattnet. När det nästan kokar ställs skålen på kastrullen. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Vispa gulorna igen och när mjölken närmar sig kokpunkten häller man den lite i taget över gulorna, under ständig vispning. Byt till träslev och rör hela tiden tills smeten är så tjock att den klibbar fast vid sleven.


3. Lyft bort skålen från kastrullen och ställ den i en diskho med kallt vatten. Rör om då och då tills smeten har fått rumstemperatur.


4. När smeten svalnat rör man ned honungen. Vänd sedan ned den lättvispade grädden och häll smeten i glassmaskinen. Alternativt kan man hälla smeten i en metallform och ställa den i frysen tills den är genomfryst.


4-6 portioner


Inga kommentarer: